Säästövinkit arkeen – säästövinkkejä meille jokaiselle

Tilin saldo ei ole ainoa onnistunutta arkea määrittelevä asia, mutta se näyttelee siinä isoa roolia. Kun käytössäsi on tarpeeksi rahaa, tuntuu arki helpommalta kuin kovissa talouspaineissa. Siksi säästäminen kannattaa aloittaa jo nyt.

Säästövinkit kannattaa hyödyntää

Ainoastaan todella rikkailla on varaa ostaa aina kaikki haluamansa. Meidän muiden tulee hieman säästää hankintoja varten. Kun säästät joka kuukausi vaikka ihan pienenkin summan, tulet kerryttäneeksi lopulta ison pesämunan. Pitkäjänteinen säästäminen palkitsee takuuvarmasti myöhemmin. Kun olet saanut valitsemasi summan kasaan, voit vaikkapa suunnata maailmalle, ostaa oman kodin tai hankkia uuden auton.

Säästäminen ei ole pelkästään hyvätuloisten oikeus. Kaikki pystyvät siihen, joskin pienillä tuloilla säästäminen aiheuttaa enemmän päänvaivaa kuin korkeatuloisille. Jos tulot ovat pienet, kannattaa aloittaa pienellä summalla. Jos nettoat kuukaudessa puolestaan merkittävän summan rahaa, voit säästää enemmän kerralla.

Siirrä osa tuloista säästöön jo palkkapäivänä

Mistä tahansa haaveiletkin, kannattaa säästäminen aloittaa jo tänään. Yksi hyvä idea on siirtää tietty summa säästötilille aina palkan kilahdettua tilille. Suosittu neuvo on laittaa 10 % kuukausipalkasta säästöön. Jos summa tuntuu liian isolta omalla kohdalla, laita säästöön vaikkapa vain 5 % tai vielä vähemmän. Pääasia, että kykenet vapauttamaan osan tuloistasi säästöön.

Kerää varakassa yllättävien menojen varalle

Kun toimit edellä mainitulla tavalla, saat kerättyä itsellesi toimivan varakassan yllättävien menojen varalle. Siitä on sinulle korvaamatonta hyötyä silloin, jos esimerkiksi joudut lomautetuksi tai takuuajan ylittänyt kodinkone hajoaa. Harma meistä tulee toimeen edes viikkoa ilman pesukonetta, joten niinkin tärkeän kodinkoneen hajotessa on varakassasta korvaamatonta apua.

Säästövinkki: karsi menoja ja kerää iso pesämuna

Joku saattaa ajatella, että säästäminen onnistuu lähinnä vain kuukausituloja kasvattamalla. Hän marssii toiveikkaana toimitusjohtajan puheille ja pyytää lisää palkkaa – toinen saattaa puolestaan aloittaa vielä toisessakin työssä ykköstyönsä ohella, sillä rahaa tarvitaan. Helpompi tapa on karsia menoja. Jättää muutama leffa näkemättä tai vaihtaa pari ulkona syötyä lounasta eväiden syömiseen keittiössä. Jos teet niin järjestelmällisesti pitkin vuotta, jää säästöön rahaa lähes huomaamatta.

Sopiva varakassa vastaa 3–6 kuukauden nettotuloja

Olet varmasti kuullut neuvon siitä, että kaikki voi muuttua silmänräpäyksessä. Siksi yllä mainittu varakassa on mainio vaihtoehto. Suosituksena onkin kerätä ensin omaa elämäntilannetta täydentävä varakassa, joka auttaa tarvittaessa vaikkapa kokonaan uuden elämän alkuun. Varakassan sopiva koko on henkilökohtainen – suosituksena on kerätä noin 3–6 kuukauden nettotulojen verran rahaa tilille yllättäviä tilanteita varten.

Vältä lainaamista viimeiseen asti

Vaikka rahan lainaaminen voi kuulostaa houkuttelevalta kun tili kumisee tyhjyyttään, se ei ole pitkällä tähtäimellä fiksua. Ainoastaan asuntolaina on niin halpaa lainaa, että sitä on järkevää ottaa. Kulutusluotto, pikavippi ja muut netin pikaluotot ovat yleensä niin kalliita, että maksat itsesi kipeäksi korkokuluista.

Rahan säästäminen on yllättävän helppoa

Mikäli varakassan kerääminen aiheuttaa huokauksia ja tuntuu mahdottomalta, haasta itsesi! Keksi oivaltavia ratkaisuja kaveripiirin yhteisille illanvietoille, vaihda kallis kuntokeskusjäsenyys kunnan edullisempaan kuntosaliin, älä suuntaa alennusmyyntiostoksille vain tavan ja mielenkiinnon vuoksi ja irtisano lehtitilauksesi. Kaikkea hauskuutta ei elämästä toki kannata rajata pois. Ainoastaan sen verran karsintaa kannattaa tehdä, että huomaat muutoksen omalla pankkitililläsi. Jos vaikkapa kuntokeskusjäsenyys on sinulle todella tärkeä arjen henkireikä ja tulet käyneeksi siellä tiuhaan, kannattaa se pitää itsellä ihan oman henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin vuoksi.

Sijoittaminen: katso sijoitusvinkit

Varakassan kerättyäsi voit alkaa ohjaamaan varoja toisaalle. Tässä vaiheessa sijoittaminen astuu kuvioihin. Pankkitilille makaavat rahat tuovat huomattavan pientä tuottoa matalan korkoprosentin ansiosta. Jos olet valmis ottamaan hieman riskejä, sijoita ainakin osa. Pitkään sijoittamisen parissa toimineet vannovat hajauttamisen sekä pitkäjänteisyyden nimiin. Sijoittajan ei siis kannata hötkyillä, vaan uskaltaa luottaa siihen, että tulosta syntyy. Rahastot ja osakkeet tarjoavat oivallisen vaihtoehdon rahojen pitämiseen perinteisellä pankkitilillä.

 

2 tuntia ago

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *