Mediaanipalkka Suomi 2016 – miten oma palkkasi sijoittuu?

Palkansaajien mediaaniansio ja keskiansio julki

Kuukausipalkka, liksa, ansio ja mitähän vielä – rakkailla palkkatuloilla on monta nimeä. Tilastokeskus on julkaissut tiedot viime vuoden kuukausipalkoista. Niistä selviää, että yksityisen sektorin kokoaikaisten kuukausipalkkaisten työntekijöiden mediaaniansio oli 3 193 euroa kuukaudessa ja keskiansiot 3 596 euroa kuukaudessa. Kun niitä mitataan säännöllisten ansioiden mukaan, nousivat yksityisen sektorin palkat viime vuonna 1 %.

Palkkakehitys Suomessa
Kuvalähde: Tilastokeskus

Miehillä yhä kovemmat ansiot

Miesten ja naisten mediaaniansioissa on merkittävä ero: miehillä luku oli 3 620 euroa ja naisilla miltei 1 000 euroa vähemmän eli 2 821 euroa. Palkkaero on kaventunut runsaan 10 vuoden aikana muutamia prosentteja, mutta on edelleen merkittävä. Kun verrataan keskiansioita, naiset laahaavat niissä 79 prosentin verran miesten ansioita perässä – mediaaniansioita tarkastellessa prosenttiluku on 78.

Yksityisen sektorin kuukausipalkkalaisista asiantuntijoina työskentelee 31 %, erityisasiantuntijoina 26 % ja palvelu- sekä myyntityöttä 19 %. Miehistä enemmistö ansaitsee leipäänsä asiantuntijatehtävissä, naisia toimii niiden lisäksi runsaasti myös palvelu- ja myyntitöissä sekä toimisto- ja asiakaspalvelutöissä. Tämä selittää omalta osaltaan sukupuolten välisiä palkkaeroja.

Erityisasiantuntijat palkkatason kärkipäässä

Yksityisen sektorin erityisasiantuntijoilla menee lujaa, sillä heidän mediaaniansionsa olivat 4 255 euroa kuukaudessa. Asiantuntijoilla luku oli 3 377 ja palvelu- sekä myyntityöntekijöillä 2 359 euroa. Vähiten ansaitseva kymmenys tienasi yksityisellä sektorilla 2 131 euroa ja eniten tienaava kymmenys 5 520 euroa.

Kun tarkastellaan yksityisen sektorin palvelualoja, olivat mediaaniansiot siellä 2 978 euroa/kuukausi. Teollisuudessa vastaava lukema oli 3 577 euroa.

Ansioon on laskettu mukaan kuukausipalkka, työaikalisät, luontoisetujen verotusarvo sekä mahdollinen provisio tai myyntipalkkio kuukaudessa keskimäärin. Ylitöitä tai tulospalkkioiden osuutta ei ole huomioitu.

Informaatio- ja viestintäala kovimmin palkattua

Huhtikuussa 2017 julkaistu selvitys paljastaa, että mediaaniansio kohosi korkeimmalle informaation ja viestinnän toimialalla. Toimialojen välisiä ansioeroja selittää muun muassa palkansaajien ammattirakenne. Erityisasiantuntijoiden sekä asiantuntijoiden kokonaisansiot kun ovat koholla kaikilla toimialoilla. Informaation ja viestinnän toimialalla enemmistö työntekijöistä luetaan tähän luokkaan – jopa 84 % alan kokoaikaisista palkansaajista toimii muun muassa erityisasiantuntijana tai asiantuntijana.

Informaatio- ja viestintäpalveluilla menee muutenkin hyvin, sillä niiden liikevaihto kasvoi vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä 4,8 % ja koko vuonna 1,6 %. Muun muassa tietojenkäsittelypalvelujen liikevaihdon kasvu kiihtyi viime vuonna ja se selittää omalta osaltaan viimeisen neljänneksen voimakasta kasvua. Myös televiestintä kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä, joskin kasvua oli 3 % ja se jäi koko vuonna -0,4 % vuoden 2015 tasosta.

Informaatio- ja viestintäpalveluyritykset työllistävät noin 82 000 palkansaajaa ja toimialan vuosittainen liikevaihto on noin 19 miljardia euroa. Viime vuonna alalla työskentelevien määrä tosin laski noin 900:lla työntekijällä.

Koulutus näkyy myös palkkakuitissa

Tilastot paljastavat, että koulutus kannattaa. Korkeasti koulutettujen mediaaniansiot kun olivat selkeästi suurimmat – ylemmän korkeakoulututkinnon tehneiden mediaaniansiot kohosivat 4 320 euroon, alemman korkeakoulututkinnon tehneiden 3 350 euroon ja keskiasteen koulutuksen käyneillä luku oli 2 630 euroa.

Iälläkin on merkitystä ansiotuloissa

Entä missä iässä ansiot ovat korkeimmillaan? Tilastoita tarkastellessa tuo maaginen ikähaarukka näyttää olevan 40–49-vuotiaat. Korkeammin koulutetuista suurimpia kuukausiansioita tienasivat eläkeiän kynnyksellä olevat palkansaajat.

Jos itsellä eivät vielä palkkatulot huimaa päätä ja ikää on alle 40, voi olla aihetta huokaista helpotuksesta. Parhaisiin ansioihin pääset ikää kartuttamalla sekä kouluttautumalla erityisasiantuntijatehtävään informaatio- ja viestintäalalle. Muista kuitenkin, että maailma muuttuu nopeasti ja esimerkiksi muutaman vuoden päästä tilastot voivat näyttää timanttisilta jonkin aivan toisen alan suhteen. Ennustaa kun ei osaa kukaan – en edes minä.

 

8 kuukautta ago

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *