Kotivakuutus on vakuutuksista tärkein: tiedä ainakin nämä 7 asiaa kotivakuutuksesta

Kotivakuutuksesta on korvaamatonta hyötyä silloin, kun asiat menevät pieleen. Jos tiskikone laskee vedet keittiöön, tuli leviää kynttilästä verhoihin, varkaat rosvoavat omaisuutta tai tapahtuu muuta ikävää, on kotivakuutus apunasi kustannuksissa.

Kotivakuutuksen ottaminen tuntuu turhalta asialta silloin, kun kaikki on hyvin. Erityisesti kustannuksiin tutustuttuaan saattaa hiipiä mieleen, tarvitseeko moista ottaa ollenkaan. ”Mitä meille nyt tapahtuisi”, miettii moni. Todellisuudessa kenelle tahansa voi käydä melkeinpä mitä tahansa eikä yksikään koti tai irtain omaisuus ole turvassa. Siksi kotivakuutuksen ottaminen todellakin kannattaa.

Vakuuta kotisi irtaimisto ja rakenteet

Varaudu yllättäviin tilanteisiin ja vakuuta kotisi irtaimisto sekä omakotitalossa asuessasi myös rakenteet. Harkitse sopimusta tehdessäsi, kuinka suuren omavastuun olet valmis maksamaan vahingon koittaessa ja millaisissa erissä haluat maksaa vakuutusmaksun. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että mitä useampi kuukausierä, sitä enemmän vuoden vakuutusmaksut ovat. Toisaalta maksun jakaminen useampiin eriin vapauttaa kuukausitasolla käytettävissä olevaa rahaa eikä kerralla tule maksettavaksi niin isoa summaa.

Kotivakuutuksen hinta vaihtelee yhtiöittäin

Kuten kaikissa vakuutuksissa, myös kotivakuutuksissa on merkittäviä, yhtiökohtaisia eroja. Vertaile siis huolellisesti eri vakuutusyhtiöitä ja tutustu kotivakuutuksen ehtoihin perusteellisesti. Selvitä, mitä asioita vakuutus korvaa ja onko vakuutusturva riittävä sinulle. Jos et esimerkiksi omista lukuisia arvoesineitä ja runsaasti viihde-elektroniikkaa, saattaa sinulle riittää hieman maltillisempi kotivakuutus kuin esimerkiksi arvotaulujen tai kalliiden korujen keräilijälle.

Kotivakuutusvertailu kannattaa

Paras tapa vertailla kotivakuutusta on vierailla eri vakuutusyhtiöiden kotisivuilla ja pyytää tarjouksia. Voit valita muutaman tarpeitasi parhaiten vastaavan vaihtoehdon ja sopia vielä erillisen tapaamisen. Siten varmistut siitä, että vakuutusturva on riittävä ja kustannukset sinulle sopivat. Ei kannata maksaa liian suurta summaa sellaisesta vakuutusturvasta, jota et itse tarvitse. Toisaalta ei ole hyödyllistä myöskään ottaa vakuutusta, jonka tarjoama turva ei ole sinun tarpeisiisi riittävä.

Kun olet valinnut kotivakuutuksen, muista myös kilpailuttaa kotivakuutus säännöllisesti tulevaisuudessa. Varmista, ettet maksa ylihintaa kilpailijoiden taksoihin verrattuna.

Vakuutusyhtiön valinta vie aikaa

Kynnys tarttua siihen ensimmäiseen kotivakuutustarjoukseen on suuri. Harva nimittäin oikeasti nauttii pikkuprinttien lukemisesta sekä vaikeaselkoisten vakuutusehtojen tavaamisesta. Malta silti vielä hetki ja kuluta vertailuun riittävästi aikaa. Kun teet niin, voit säästää vuositasolla jopa useita satoja euroja. Huonosti valittu vakuutus saattaa jättää sinut pulaan: osasta on esimerkiksi suljettu pois luonnonilmiöiden aiheuttamat tuhot.

Yksi hyvä idea on seurailla julkista keskustelua aiheesta. Älä luota keskustelupalstojen sisältöön sokeasti, mutta selvitä silti, mitä vakuutusyhtiöstä ja nimenomaan sen tarjoamasta kotivakuutuksesta keskustellaan. Jos törmäät moneen keskusteluun aiheesta, että korvausten saaminen on hankalaa ja moni asia on rajattu korvausten ulkopuolelle, on syytä harkita pidempään.

Kotivakuutus on myös opiskelijan valinta

Aivan kuten työikäiset, päivätöissä käyvät henkilöt, tarvitsee myös opiskelija suojaa omaisuudelleen. Kotivakuutus ei ole siis vain työelämässä mukana olevien asia vaan aivan kaikkien omillaan asuvien. Muista kuitenkin hyödyntää vakuutusyhtiön mahdollisesti tarjoama opiskelija-alennus!

Kotivakuutus vastuuvakuutuksella voi olla hyvä idea

Kotivakuutuksissa on eroja. Varmista, että omasi kattaa vastuuvakuutuksen. Se tarkoittaa sitä, että voit hakea kotivakuutuksestasi korvausta toisille henkilöille tai heidän omaisuudelleen aiheuttamista vahingoista. Jos esimerkiksi perheen tenava tuhoaa toisten omaisuutta tai aiheutat toiminnollasi naapurihuoneistolle vahinkoa, voit hakea korvausta omasta kotivakuutuksestasi – kunhan siinä on vastuuvakuutus mukana.

Halpa kotivakuutus on vain utopiaa?

Kotivakuutusten hinnoissa on merkittäviä eroja – jopa satoja euroja vuodessa! Taloussanomien selvityksen mukaan vertailu todellakin kannattaa, sillä lähes toisiaan vastaavista vakuutuksista voi joutua maksamaan joko huomattavan paljon tai hieman vähemmän. Halvalla tuskin selviää kukaan, sillä kotivakuutukseen menee helposti jopa 500–600 euroa vuodessa.

3 viikkoa ago

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *